2016. január 13., szerda

Nem is olyan nehez: a sztarra valas

> 'Haboru es bekenyi vazlatot talaltam a blogban'-sorozatunk ujabb gyongyszeme <



Jo dolog ez a mobilos Blogger-app. Mondjuk nektek nem annyira, mert nincs ekezet.

Altalaban arrol kapok kerdeseket emailben, hogy "en ezt csinalom, jol csinalom, komolyan csinalom, sokat csinalom, de megis...se kozonseg, se minimalis erdeklodes, pedig annyi mindent beleoltunk. Mit kene meg csinalnom?!". Megertem teljesen oket, mert en is az ilyen kerdesek miatt kezdtem marketinget tanulni. Csak ugy repkedtek ezek a kerdesek a fejemben es megorultem, hogy nem tudom a valaszt. Majd egy csomo mindent, amiben hittem, le kellett rombolni. Pl azt a falat, amire a szep jovo es a sztarsag volt felgraffitizve (masneven dekoralva), azt lerombolhassam es lassam tole a valosagot.

Most nagyon fogtok utalni, de a "mit kene csinalni meg ezek utan" kerdesre a valasz... abbahagyni :)
Bocsanat, enyhitsunk a sokkon/felhaborodason: mast csinalni, vagy legalabb mashogy csinalni, mint eddig. Tisztaban vagyok vele, hogy azt mondod most: ez nem igy megy. Haaaat ja, elfogadom:)
Van a vallalkozasfejlesztesben egy olyan fogalom, hogy megterules-szamitas.

Esetunkben felesleges kepletekkel dobalozni, de ha vkit megis erdekel: ezt altalaban beruhazas elott teszik meg, hogy feleslegesen ne dobjanak ki penzt egy minuszos befektetesre. Kitalaljak mikorra akarnak a beruhazasbol hasznot. Osszeirjak a tervezett kiadasokat (kiadasi oldalon megjelenik a biztonsagi tartalek a varatlan, nem tervezett esemenyek bekovetkezesere is. Mielott vki nagyon okos szeretne lenni, hogy nem lehet elore tervezni), majd ezek alapjan belovik, a termeket mennyiert es mennyit kell eladni. Igy mar kicsit konnyebb koncerteket tervezni, nem? Ha van cel.
A tobbi mindenki szamara gondolom egyertelmu. Ha az jon ki, hogy napi 4x kell koncertezned, egyertelmuen nem annyira klafa. A kiadasoknal nem art nemi marketinges ismeret, hogy milyen reklamfeluletekre koltsunk es mennyit.

Hogy tul rideg vagyok es ezzel pont a zeneles lenyeget olom meg? Az eleterzest? Hm. Nem hiaba intezi menedzser a zenekar ugyeit. Csak konyorgom, legalabb ne felejtsetek el megfizetni... Ha mindezeket megteszi ertetek. Hogy csak az eleterzesnek kelljen elnetek, a valosagot pedig vki jovoltabol kizarhatjatok.

Na de jojjon, miert is egyszeru sztarra lenni. Ha csinalsz vmit, amit sokan gyorsan felkapnak pl youtube-on, akkor az jooo. Miert jo? Mert sok nezod van. Miert jo az? Mert a befektetok (kiadok, menedzserek, stb), akik meg akarnak elni vmibol, rad fognak cuppanni. Ugye a napster-korszak megasta a sirjat a regi vilagrendnek. A mai pedig a biztosra menos korszak. Latjuk, hogy hogy mukodik ez a gyakorlatban. Felsorolhatnek produkciokat, amiket inkabb elasnek, de hagyjuk, sztem azert erezzuk. Ok csinaltak vmit, amire te azt mondod, hogy "fos", a penzember pedig azt, hogy "uristen, 2 nap alatt 100ezer megtekintes".

Ha vmivel kivaltod az emberek figyelmet, nyert ugyed van. Hogy az hirdetesi feluletek oriasi hada vagy egy 10 perc alatt mobillal felvett video, mindegy.
Hogy csinaljak ilyen videot? Legy igazan egyedi vagy nezd meg a legnezettebb videokat. Ehhez nincs gyomrunk? Akkor sincs gond. Megcsinalja mas es o fog a te helyeden allni a fesztivalok szinpadain. Te pedig az elso sorbol fikazhatod. Legalabb az eleterzes megmaradt, hogy nem adtad el a lelked. Kinek is? Hiszen magadert dolgozol, nem?
Ne is ragozzuk tovabb. Vki vagy akar vmit es kikaparja, kuzd erte, eleri...vagy marad a klubboknal, megelegedve azzal, hogy folyamatosan 2en vannak a koncertjen, pedig kiirta egyszer a falara, hogy "ma este koncert".

Na ez a blog NEM NEKIK SZOL!!!

A top10-listas videokbol otletmeritos gondolatomhoz annyit hozzatennek, hogy ami ma sztarsag es 10 millio nezo, az holnap elcsepelt szanalom. Nem masolasra akarok sarkallni, hanem otletmeritesre abbol, amiben megvolt az az aprosag, ami miatt az egy csoda lett, a tied pedig egy 10 fo latogatottsagu szar. De ezekrol mar a pr-szakembereket kerdezzetek. En csak pont annyit vagok belole, amennyi nekem kell...

Azt is illik megjegyeznem, hogy ha vki azt hinne, hogy 1 videoval "eladom" magam, ennyi meg belefer a 10millios nezettsegert, az majd behozza a vastag dellat. Sajna a youtube ma mar inkabb arra fizet, ha tartos kovetoid vannak. Puff neki. Gyorsan pereg a kerek, oda kell figyelni:)

A magyar zenekar pedig studiokra es cd-k nyomasara kolt 100ezer forintokat ugy, hogy azt sem tudja, pontosan mekkora igeny van ra... EMBER! Hat nem otthon vetted fel vagy a probateremben demoztad fel a helyben szuletett otleted a laptop vagy mobil mikrofonjaval, amit aztan otthon kidolgozhatsz coftveresen, hogy masnap mar oszthassad youtube-on?

Az exkollegam hetente passzint ossze jo minosegu, kozossegi platformokra szant szamokat es osztja meg azonnal. Nagyjabol ez a valo vilag tempoja ma. Ha pedig igazan hatekonyak akartok lenni es nem idopocsekolni, akkor megkeritek a dobost, hogy a proban potyogje be midibe a dobot. Legalabb a reszek, a szam felepitese nem felejtodik el. Baszik megcsinalni? Most erre mit mondjak...
Ma mar legozas a szamiras. Aki nem igy csinalja, nem is akar igazan sztar lenni. De megvmit hozzateszek! Ne is csinaljatok igy, mert meg en sem mondtam le vegleg a zenelesrol es nem kell a konkurencia;)

Minden ide:
akos.makovics@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése